Ποια είναι η έννοια της ενσυναίσθησης!

Η ενσυναίσθηση είναι ένας όρος που ακούμε και διαβάζουμε τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο.

Τι είναι αλήθεια η ενσυναίσθηση και ποια τα οφέλη της;

Η ενσυναίσθηση περιλαμβάνει:
• αποδοχή του ανθρώπου που μας μιλάει και αυτών που μας λέει όπως τα νιώθει και τα πιστεύει ο ίδιος και ας μην συνάδουν πάντα με την πραγματικότητα.
• την μη κριτική μας σε αυτά που μας λέει, δεν κάνουμε δεύτερες σκέψεις
• ακούμε τον άλλο άνθρωπο ουσιαστικά.
Δεν χρειάζεται να δίνουμε συμβουλές, ούτε να κατευθύνουμε τον φίλο μας, τον συνάδελφό μας, τον άνθρωπο που μας εμπιστεύεται ένα προσωπικό του βίωμα. Αυτό που έχει συνήθως ανάγκη ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας είναι να τον ακούσουμε προσεκτικά και να νιώσει ότι τον καταλαβαίνουμε.
Η έννοια της ενσυναίσθησης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σύμφωνα με τον Ρότζερς, εμπνευστή της Προσωποκεντρικής προσέγγισης: «ο λόγος που η ενσυναίσθηση είναι σημαντική γιατί ο θεραπευόμενος χρειάζεται , εάν πρόκειται να εξαφανιστούν οι όροι αξίας, να νιώσει ότι τον κατανοούν». Δηλαδή, ο σύμβουλος ή ο φίλος, ο γονιός, που θέλει να ενσυναισθανθεί ένα άλλο πρόσωπο, χρειάζεται να αφήσει στην άκρη τις δικές του πεποιθήσεις και προκαταλήψεις και δώσει ως ανατροφοδότηση στο άτομο που βιώνει εκείνη την στιγμή μία κατάσταση ότι τον έχει καταλάβει, έχει νιώσει μέχρι ένα βαθμό την σκέψη του και το συναίσθημα του.
Επίσης, αυτό που συμβαίνει συχνά είναι η ταύτιση με το πρόσωπο που μας μιλάει. Ανοίγονται δικά μας κομμάτια, πολλές φορές ασυνείδητα και κλαίμε ή πονάμε ψυχικά εκείνη την στιγμή. Σε αυτό το σημείο έχει χαθεί η ενσυναίσθηση και υπάρχει ταύτιση με το άλλο πρόσωπο, το πρόσωπο που μας εμπιστεύτηκε και μας μίλησε.
Η προσωπική θεραπεία είναι πολλή βοηθητική καθώς ο σύμβουλος έχει κάνει πολλές ώρες προσωπικής θεραπείας ο ίδιος, προκειμένου να λύσει και να λύνει οτιδήποτε προκύπτει στην δική του ζωή, να βοηθάει τον εαυτό του με τα δικά του βιώματα και να μην ταυτίζεται με τον θεραπευόμενό του, όπως μπορεί να συμβεί εύκολα με ένα οικείο του πρόσωπο. Ο σύμβουλος καθρεφτίζει αυτά που το άτομο του είπε, προκειμένου να διαπιστώσει ότι κατάλαβε όλα αυτά που του εκμυστηρεύτηκε.

Ο Καρλ Ρότζερς (1959), διατύπωσε τον εξής ορισμό για την ενσυναίσθηση:

«Η Κατάσταση της ενσυναίσθησης ή του να είναι κάποιος ενσυναισθητικός είναι να αντιλαμβάνεται το εσωτερικό πλαίσιο αναφοράς του άλλου με ακρίβεια και με συγκινησιακά συστατικά και νοήματα που εμπεριέχονται σε αυτό σαν να ήταν ο ίδιος το πρόσωπο, αλλά πάντα χωρίς να χάνει τη συνθήκη «σαν». Έτσι αυτό σημαίνει να συναισθάνεται τον πόνο ή την ευχαρίστηση του άλλου όπως ο άλλος το αντιλαμβάνεται , αλλά χωρίς να παύει να αναγνωρίζει ότι είναι «σαν» εγώ να πονούσα ή να ήμουν ευχαριστημένος κ.λπ.. Αν χαθεί το στοιχείο σαν τότε το στάδιο είναι αυτό της ταύτισης».
Όταν το άτομο καταλαβαίνει ότι ένας άλλος άνθρωπος, συχνότερα ο σύμβουλος, τον άκουσε με ευαισθησία, δίχως κριτική σκέψη, τότε του είναι πιο εύκολο να αγκαλιάσει το βίωμά του, το τραύμα του, την δυσκολία του και να προχωρήσει παρακάτω στην προσωπική του ανέλιξη.

Άννα Βασιλάκη
Συνθετική Σύμβουλος ψυχικής υγείας
Email: inbalace.gr@gmail.com

Βιβλιογραφία:
Ένας τρόπος να υπάρχουμε, εκδόσεις ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ, Carl Rogers
Προσωποκεντρική θεραπεία Η Focusing – βιωματική προσέγγιση, εκδόσεις ελληνικό κέντρο focusing, Campbell Purton

Share the Post:
Μετάβαση στο περιεχόμενο