Προσαρμογή στον παιδικό σταθμό: 7+1 tips που σίγουρα θα βοηθήσουν

προσαρμογή στον παιδικό σταθμό

Ο Σεπτέμβρης και η Προσαρμογή στον Παιδικό Σταθμό

Μερικές ημέρες έμειναν ακόμα του Αυγούστου. Και ο Σεπτέμβρης έρχεται. Και μαζί με τον Σεπτέμβρη, το μικρό σου πλασματάκι καλείται να προσαρμοστεί στον παιδικό σταθμό.

(Αν και δε μου αρέσει καθόλου αυτός ο όρος γιατί ως παιδαγωγός θα πω πως δε σταθμεύεις το παιδί αλλά είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό σχολείο της ζωής του-υπόσχομαι επόμενο άρθρο για αυτό)

Πόσο χρόνο διαρκεί η προσαρμογή;

H προσαρμογή του κάθε παιδιού είναι διαφορετική. Γιατί το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό. Αυτό θα το δεις και συνδυαστικά με τη μέθοδο που ακολουθεί το συγκεκριμένο σχολείο στο οποίο πρόκειται να ξεκινήσει το παιδί σου.

Αντιμετώπιση του Άγχους του Αποχωρισμού

Τα παιδιά τις πρώτες μέρες βιώνουν το λεγόμενο άγχος του αποχωρισμού γιατί αποχωρίζονται τους γονείς τους. Εδώ αν με ρωτάς, βοηθάει πολύ εάν στο σχολείο η προσαρμογή γίνεται με την παρουσία του γονέα, μία διαδικασία που βοηθά πιο σταδιακά το παιδί να προσαρμοστεί (μοντέλο Βερολίνου).

Χρήσιμα Tips για την Προσαρμογή

Όποια μέθοδο όμως και να ακολουθεί το σχολείο, παρακάτω σου έχω κάποια tips που σίγουρα βοηθούν τα παιδιά:

1. Επισκεφτείτε το σχολείο μαζί με το παιδί, πριν ξεκινήσει. Μιλήστε, εξηγείστε, γνωρίστε τη δασκάλα του.

2. Μίλησε στο παιδί σου για το σχολείο και απάντησε σε κάθε του ερώτηση. Αν κάτι δε το γνωρίζεις μπορείς να δώσεις μια απάντηση όπως «Δε το γνωρίζω αυτό αγάπη μου, θα ρωτήσουμε τη δασκάλα και θα μας ενημερώσει». Είναι εντάξει να πεις ότι κάτι δε το γνωρίζεις αλλά ότι θα ρωτήσεις και θα το μάθεις. Βοήθησε στο να νιώσει το παιδί ασφάλεια τόσο για το χώρο του σχολείου όσο και για τη παιδαγωγό.

3. Μεταβατικό αντικείμενο: Ένα αντικείμενο από το σπίτι που το παιδί θα το μεταφέρει στο σχολείο. Ένα αντικείμενο που να του θυμίζει το σπίτι και θα βοηθήσει να μειωθεί η ένταση και το άγχος που βιώνει τις πρώτες μέρες στο σχολείο. Ένα αρκουδάκι, ένα ζωάκι, οτιδήποτε.

4. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσουν επίσης, τα πολύτιμα παραμύθια που αναφέρονται στην προσαρμογή. Διαβάστε και μιλήστε με αφορμή αυτό: «Πώς λες να νιώθει ο ήρωας; Τι λες να γίνει;». Ακόμα μπορείτε να υποδυθείτε τους ήρωες. «Έτσι κάνει το αρκουδάκι που δε θέλει να πάει σχολείο; Και η μαμά του έτσι άνοιξε τα χέρια και το πήρε αγκαλιά;»

5. Παίξτε κουκλοθέατρο. Δώστε τη μία κούκλα στο παιδί, και με οδηγό τη φαντασία αυτοσχεδιάστε τη προσαρμογή της στο δικό της σχολείο.

6. Δώσε προσοχή σε καθετί που φέρνει το παιδί από το σχολείο. Και δεν εννοώ απαραίτητα κατασκευές. Ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, μία ιστορία είναι πολύτιμα μηνύματα. Το παιδί πέρασε καλά. Και όταν τα παιδιά περνάνε καλά, και όταν αισθάνονται καλά, πίστεψε με τότε και μόνο τότε μαθαίνουν.

7. Για οποιαδήποτε αλλαγή που είδες στο παιδί ή που συνέβη στο σπίτι ενημέρωσε τη παιδαγωγό γιατί η συνεργασία οικογένειας και σχολείου φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Μην Φεύγεις Χωρίς Αποχαιρετισμό

Και τέλος άφησα αυτό που θέλω να θυμάσαι να αποφεύγεις. Μη φεύγεις ποτέ χωρίς να αποχαιρετήσεις το παιδί. Είναι δύσκολο να αποχωρίζεσαι το παιδί σου αλλά με τη δική σου ηρεμία θα χτίσεις την εμπιστοσύνη μεταξύ σας. Αυτό που θα βοηθήσει είναι να δώσεις στο παιδί ένα σημείο αναφοράς, σε συνεργασία πάντα, με την παιδαγωγό. «Αγάπη μου το καταλαβαίνω, έλα μια αγκαλίτσα ακόμα για δύναμη, αλλά να θυμάσαι πως μετά το φαγητό θα είμαι εδώ». Λέω μαζί με την παιδαγωγό, γιατί για παράδειγμα σίγουρα τις πρώτες ημέρες δε θα έχετε φαγητό, οπότε θα βρείτε από κοινού το σημείο αναφοράς.

Φρόντισε τον Εαυτό σου για να Βοηθήσεις το Παιδί

Το σίγουρο είναι ένα. Η περίοδος της προσαρμογής, θέλει ηρεμία, ψυχραιμία και δύναμη, για αυτό εκείνες τις μέρες να θυμάσαι να αγκαλιάζεις και τον εαυτό σου γιατί το παιδί σου θα προσαρμοστεί ευκολότερα αν ο γονιός του είναι ήρεμος. Τουλάχιστον μια καθημερινή αγκαλιά στον εαυτό και πες «Θα τα καταφέρω!». Αυτό για μένα είναι το 8ο και πιο σημαντικό tip που μπορώ να σου δώσω.

Έχεις απορίες; Επικοινώνησε με την συγγραφέα του άρθρου, κα  Βασιλική Βεντουρή εδώ!

Share the Post:
Μετάβαση στο περιεχόμενο