Μαθαίνετε στο παιδί σας να φοβάται το φαγητό;-Fussy Eating

Εισαγωγή

Ας διερευνήσουμε πώς μπορούμε να αποφύγουμε να επηρεάσουμε αρνητικά τα παιδιά μας χωρίς να το καταλάβουμε όσον αφορά τη διατροφή. Πριν γίνουμε γονείς, οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώναμε με μια διάχυτη δίαιτα με εικόνες, μηνύματα και πίεση από συνομηλίκους σχετικά με το πώς πρέπει να φαινόμαστε και τους τρόπους για να το πετύχουμε.

Είτε μεγαλώσαμε βλέποντας σούπερ μόντελ της δεκαετίας του ’90, παθιασμένοι με την Beyoncé είτε μας ιντριγκάρει μια απίστευτα άψογη influencer στο Instagram, είναι περίεργο που κουβαλάμε μαζί μας ορισμένα ιδανικά και στόχους για το σώμα;

Ο Ρόλος των Γονέων στη Διατροφική Συμπεριφορά των Παιδιών

Παρά τις δικές μας αβεβαιότητες, ανασφάλειες και αγώνες με την εικόνα του σώματος, ως γονείς, είμαστε πλέον αναπόσπαστο κομμάτι στη διαμόρφωση της αυτοεκτίμησης και της στάσης απέναντι στην υγεία των παιδιών μας. Και, λόγω αυτού, είναι τόσο σημαντικό να κάνουμε απολογισμό τυχόν αρνητικών προκαταλήψεων που έχουμε για το φαγητό.

Είναι σημαντικό να προσέχουμε τη συμπεριφορά που διαμορφώνουμε και να δίνουμε έμφαση στην ισορροπία.
Είμαστε μόνο άνθρωποι και μερικές φορές, ακόμη και χωρίς να το καταλαβαίνουμε, μεταδίδουμε τα δικά μας “κολλήματα” στις επόμενες γενιές, όπως μπορεί να έκαναν μαζί μας οι γονείς και οι παππούδες μας.

Τα παιδιά μαθαίνουν βλέποντας τους γονείς τους, οπότε αν έχετε μια τάση για στέρηση ή υπερβολική θρέψη, θα μπορούσε να τα οδηγήσει να επαναλάβουν την δική σας συμπεριφορά και να τα αφήσουν, τουλάχιστον, μπερδεμένα σχετικά με το ρόλο που πρέπει να παίζει το φαγητό στη ζωή τους.

Απλά κάντε το επόμενο βήμα, ακολουθώντας μερικές βασικές αρχές, θα βοηθήσετε το παιδί σας να ευδοκιμήσει μέσω της σχέσης του με το φαγητό.

Εξασκηθείτε στο να τρώτε προσεκτικά και να απολαμβάνετε το φαγητό σας.

Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, εκπαιδεύστε τον εαυτό σας σχετικά με τις θρεπτικές ιδιότητες διαφορετικών συστατικών και αισθανθείτε καλά με τη συμπερίληψή τους στη διατροφή σας.

Ο Κίνδυνος των Μοντέρνων Διαιτών

Αποφύγετε τις δίαιτες της μόδας!

Υπάρχει πάντα μια νέα μοντέρνα δίαιτα που διαφημίζεται ως ένας επαναστατικός νέος, καλύτερος τρόπος διατροφής που οι άνθρωποι μπαίνουν στον πειρασμό να δοκιμάσουν. Ένα από τα προβλήματα με τα προγράμματα διατροφής όπως οι δίαιτες Paleo ή δίαιτες χωρίς ζάχαρη είναι ότι αποκλείουν ομάδες τροφίμων που χρειάζονται τα παιδιά για την ανάπτυξή τους, εκτός εάν έχουν ιατρικές παθήσεις, αλλεργίες ή άλλες ειδικές ανάγκες.

Εάν δοκιμάζετε μια μοντέρνα δίαιτα, το πιθανότερο είναι ότι παραλείπετε ορισμένα τρόφιμα που συχνά παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή των παιδιών. Είναι επίσης σημαντικό η δομή του προτύπου και η παράλειψη γευμάτων σε μια γρήγορη δίαιτα μπορεί να στείλει λάθος μηνύματα στα παιδιά, τα οποία πάντα ωφελούνται από την συχνή κατανάλωση γευμάτων.

Θετική Στάση και Επικοινωνία για το Φαγητό

Προσέξτε τι λέτε για το φαγητό!

Να είστε προσεκτικοί με τα λόγια σας – μην δυσφημείτε ορισμένες τροφές. Μιλήστε θετικά για αυτό που τρώτε – επικεντρωθείτε στο τι μπορεί να κάνει για το σώμα μας αντί να το κάνετε να ακούγεται κάτι που μπορεί να προκαλέσει κάτι ή είναι φρικτό στη γεύση.

Να είστε προσεκτικοί για το πώς μιλάτε για το βάρος! Όταν ένα παιδί ακούει τον γονιό του να μιλά για τη δική του ανάγκη να χάσει (ή να πάρει) βάρος, μπορεί να οδηγήσει το παιδί να αμφισβητήσει την επάρκεια του σώματός του. Αντί να εστιάσετε στην αλλαγή της εμφάνισής σας μέσω αυστηρών, εξαντλητικών διαιτών, αλλάξτε τον τρόπο που βλέπετε το φαγητό και μιλήστε για το πώς η καλύτερη διατροφή μπορεί να σας κάνει πιο υγιείς.
Και αν το παιδί σου σε πιάσει να κοιτάζεσαι στον καθρέφτη, αντί να λυπηθείς πόσο μεγάλοι είναι οι μηροί σου ή πόσο σφιχτό νιώθεις το τζιν σου… πείτε κάτι θετικό, όπως «ουάου, η μαμά έχει γερά πόδια».

Δομή στα γεύματα και υγιεινές συνήθειες

Φάτε ένα υγιεινό πρωινό. Μην παραλείπετε γεύματα. Προγραμματίστε τα γεύματα έτσι ώστε το παιδί σας να έχει δομή, ασφάλεια της ρουτίνας και να κατανοεί πότε θα φάει και τους τύπους φαγητού που θα φάει και γιατί (αλλά μην είστε τόσο άκαμπτοι ώστε αυτό – ή εσείς – να μην αγχωθείτε εάν τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το σχέδιο κάποιες μέρες).

Οι Γονείς ως Πρότυπα Διατροφικής Συμπεριφοράς

Σε γενικές γραμμές, να θυμάστε ότι είστε πρότυπο. Βοηθάτε να διαμορφωθεί η εμπειρία του παιδιού σας από τα γεύματα και τη σχέση του με το φαγητό. Η βελτιωμένη κατάσταση του μυαλού σας, η στάση και οι ενέργειές σας θα βοηθήσουν τελικά να διδάξετε στο παιδί σας να αυτοτρυθμίζει τις διατροφικές του συνήθειες και να αναπτύξει μια υγιή σχέση με το φαγητό – και λαμβάνοντας αυτό υπόψη, τελικά, θα ευδοκιμήσετε κι εσείς.

Βρες το προφίλ της κυρίας Θεοδώρας Γιαννακοπούλου εδώ!

Share the Post:
Μετάβαση στο περιεχόμενο