Εισαγωγή
Οι πανελλήνιες αποτελούν μια ιδιαίτερα αγχωτική κατάσταση για πολλούς μαθητές, καθώς αυτές μπορούν να επηρεάσουν το επαγγελματικό μέλλον των υποψηφίων. Σε αυτό το σημείο όμως θα ήθελα να επισημάνω, πως η διαδικασία των Πανελληνίων είναι σαφώς μια καλή ευκαιρία που μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη των επαγγελματικών στόχων, ωστόσο δεν είναι και η μοναδική. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές για σπουδές που μπορεί να εφαρμόσει κάποιος, σε περίπτωση που, είτε δεν επιθυμεί να εξεταστεί στις πανελλήνιες, είτε εξεταστεί αλλά δεν συγκεντρώσει τα μόρια που απαιτούνται ώστε να περάσει στην σχολή της αρεσκείας του.
Για όσους επιλέξουν να δοκιμαστούν μέσω των Πανελληνίων, γνωρίζουν πως θα έχουν ένα πιεστικό πρόγραμμα ενδεχομένως κατά την διάρκεια της προετοιμασίας τους, αλλά με καλή οργάνωση και καλή διάθεση μπορεί να είναι ομαλή αυτή η διαδρομή. Ιδίως όταν καταφτάσουν οι μέρες των εξετάσεων συνήθως το άγχος και η ανησυχία είναι τα κυρίαρχα συναισθήματά τους.
Κάποιες συμβουλές για την διαχείριση αυτών είναι οι εξής:
Συμβουλές για Πριν την εξέταση:
1. Ξυπνήστε νωρίτερα, ώστε να έχετε χρόνο να πάρετε ένα πλούσιο πρωινό που θα σας δώσει την κατάλληλη ενέργεια, και παράλληλα μπορείτε να ακούσετε το αγαπημένο σας μουσικό κομμάτι που θα βοηθήσει στην καλή σας διάθεση.
2. Πριν φύγετε από το σπίτι υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι έχετε φτάσει στην τελική ευθεία και πως σε λίγες μέρες θα μπορείτε να χαλαρώσετε.
3. Αποφύγετε να κάνετε γρήγορες και επιφανειακές επαναλήψεις πριν την εξέταση, καθώς υπάρχει περίπτωση να μπερδευτείτε χειρότερα.
4. Για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας, θυμηθείτε τα καλά λόγια των καθηγητών σας για εσάς ή τους καλούς βαθμούς που συγκεντρώνατε κατά καιρούς. Υπενθυμίστε ακόμη στον εαυτό σας την προετοιμασία που έχετε κάνει για τις εξετάσεις αυτές.
Συμβουλές Κατά την ώρα της εξέτασης:
1. Εστιάστε στο γραπτό σας και μόνο. Διαβάστε προσεκτικά και με ηρεμία τις ερωτήσεις. Αν χρειαστεί διαβάστε τες περισσότερες από 2 φορές μέχρι να είστε σίγουροι πως τις κατανοήσατε καλά.
2. Ξεκινήστε με τις ερωτήσεις που γνωρίζετε καλύτερα.
3. Να έχετε μαζί σας ρολόι, ώστε οποιαδήποτε στιγμή θέλετε να γνωρίζετε τον χρόνο σας.
4. Σε περίπτωση που νιώσετε έντονο άγχος, πάρτε βαθιές εισπνοές και εκπνοές μέχρι να νιώσετε καλύτερα. Μια ακόμη τεχνική που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι η τεχνική 5-4-3-2-1.Εντοπίστε πέντε πράγματα που μπορείτε να δειτε στον χώρο που βρίσκεστε, αγγίξτε τέσσερα πράγματα που έχετε πάνω σας ή δίπλα σας, εστιάστε σε τρεις ήχους που μπορείτε να ακούσετε, μυρίστε δύο πράγματα στο χώρο και στραφείτε στην γεύση που έχετε από το πρωινό σας, ή το ρόφημα που ήπιατε νωρίτερα,
5. Σε περίπτωση που έρθουν στο μυαλό σας αρνητικές σκέψεις, αποβάλλετέ τες με θετικές σκέψεις και εικόνες (εικόνα παραλίας, χαλάρωση με φίλους) . Ωστόσο, μην αφεθείτε σε αυτό. Επαναφέρετε τον εαυτό σας στο γραπτό σας.
6. Μην αφήσετε αναπάντητες ερωτήσεις, ακόμη και αν δεν είστε τελείως σίγουροι για την απάντηση σας.
Συμβουλές για Μετά την εξέταση:
1. Αποφύγετε να σχολιάσετε τα θέματα και τις απαντήσεις, αν αυτό σας προκαλεί αγωνία και άγχος.
2. Σε περίπτωση που νιώσετε ότι δεν τα πήγατε όσο καλά θα θέλατε, μην απογοητευτείτε γιατί, αρχικά μπορεί ναι μεν να νιώσατε έτσι, αλλά δεν σημαίνει πάντα πως ό,τι νιώθουμε αποδίδει και πιστά την πραγματικότητα, και δεύτερον έχετε ακόμη τα υπόλοιπα μαθήματα που συμβάλλουν στο τελικό αποτέλεσμα! Επικεντρωθείτε σε αυτά.
Συμπεράσματα και τελικές σκέψεις
Να θυμάστε πως όταν έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα για κάτι δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Όμως επειδή είμαστε άνθρωποι και καμιά φορά δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσουμε σε μια συνθήκη, είναι εντάξει αν δεν τα πάμε τόσο καλά όσο περιμέναμε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να νιώσουμε ντροπή. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως υπάρχουν και παράγοντες που δεν ελέγχουμε πλήρως όπως: φασαρία έξω από την αίθουσα, δυσνόητες ερωτήσεις, πυρετός ή αίσθημα αδυναμίας την μέρα της εξέτασης. Αυτοί είναι κάποιοι από τους παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την επίδοση σας.
Τέλος θα ήθελα να υπενθυμίσω πως η επιτυχία και η αποτυχία είναι μέσα στην ζωή. Οι πανελλήνιες δεν είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη των επαγγελματικών μας στόχων. Στις μέρες μας, είναι διαθέσιμες αρκετές ακόμη εναλλακτικές μέθοδοι και λύσεις για σπουδές, ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας.
Καλή επιτυχία!
Διαμαντοπούλου Κατερίνα
Ψυχολόγος – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια
Βρες το προφίλ της εδώ!