Εισαγωγή: Η διατροφή το καλοκαίρι
Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για τους περισσότερους από μας! Τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες τις απολαμβάνουν όλοι αλλά κυρίως τα παιδιά που είναι λάτρεις της ζέστης, του ήλιου και της ανεμελιάς. Ωστόσο, πολλές φορές η ζέστη είναι αφόρητη, με αποτέλεσμα να μας καταβάλει. Ακολουθούν μερικά διατροφικά tips ώστε να επιτύχουμε την βέλτιστη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.
Η Σημασία της Ενυδάτωσης
Αυξήστε την πρόσληψη δροσερών υγρών για να προλάβετε την αφυδάτωση του οργανισμού σας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Απαιτούνται μίνιμουμ 1,5 λίτρα μέχρι και 4 λίτρα υγρών ημερησίως για να καλυφτούν οι ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού τις θερμές μέρες του καλοκαιριού αναλόγως το φύλο, την φυσική δραστηριότητα, την υγρασία του περιβάλλοντος και την θερμοκρασία. Στα υγρά περιλαμβάνονταν όλα τα ροφήματα μεταξύ των οποίων, κρύα και ζεστά αφεψήματα, σμούθι, αναψυκτικά, καφές κ.α.. Προτιμήστε ροφήματα χωρίς ζάχαρη.
Προτιμήστε το νερό, έναντι άλλων ροφημάτων. Οι φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών χωρίς προσθήκη ζάχαρης, το γάλα χαμηλό σε λιπαρά και τα δροσερά αφεψήματα βοτάνων όπως το παγωμένο τσάι αποτελούν επίσης καλές επιλογές. Ωστόσο, θυμηθείτε να αποφύγετε κατά το δυνατόν το αλκοόλ και τα ροφήματα με καφεΐνη, όπως ο καφές, αφού συνεισφέρουν στην αφυδάτωση του οργανισμού σας.
Επιλογές Φρούτων και Λαχανικών
Εμπλουτίστε το καθημερινό σας μενού με φρούτα και λαχανικά όπως το καρπούζι, το πεπόνι, τα ροδάκινα, τα σταφύλια, το αγγούρι, η ντομάτα, τα καρότα, τα κολοκύθι και τα χόρτα που είναι πολύ καλές πηγές νερού αλλά και βιταμινών, μετάλλων και άλλων φυτοχημικών συστατικών. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνετε τις άμυνες της επιδερμίδας σας για ένα καλύτερο και υγιέστερο μαύρισμα!!!!
Αντικαταστήστε ένα γεύμα της ημέρας με μια φρέσκια πλούσια σαλάτα στην οποία μπορείτε να έχετε προσθέσει κάποια πηγή πρωτεϊνών, όπως βραστό αβγό, τυρί χαμηλό σε λιπαρά, κοτόπουλο χωρίς πέτσα ή τόνο σε κονσέρβα νερού. Εξίσου νόστιμες σαλάτες μπορείτε να φτιάξετε με όσπρια όπως τα μαυρομάτικα φασόλια και οι χάντρες αλλά και με κρύα ζυμαρικά όπως οι βίδες δημιουργώντας χορταστικές μακαρονοσαλάτες.
Ιδέες για ενδιάμεσα γεύματα
Για τα ενδιάμεσα γεύματά σας προτιμήστε μια φρουτοσαλάτα με γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά και φρέσκα φρούτα εποχής. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς, λίγο μέλι, κανέλα και ότι άλλο προστάζει η φαντασία σας. Μια άλλη δροσερή ιδέα είναι τα παγωμένα milk shake φρούτων όπως χτυπημένη μπανάνα με γάλα χαμηλό σε λιπαρά ή ακόμη και λίγο παγωτό χαμηλό σε λιπαρά με φρέσκα φρούτα εποχής.
Αποφύγετε τα βαριά γεύματα
Αποφύγετε τα βαριά γεύματα ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες, που η θερμοκρασία βρίσκεται πολύ ψηλά. Αποφεύγοντας λιπαρά τρόφιμα και βαριές σάλτσες στα γεύματα μειώνεται η πιθανότητα να βαρύνετε και να ανέβει η θερμοκρασία του οργανισμού.
Προτιμήστε μικρά και συχνά γεύματα (3 κύρια και 2-3 ενδιάμεσα σνακ) κατανεμημένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ώστε να μένετε χορτάτοι, αλλά χωρίς να επιβαρύνετε τον οργανισμό με την πέψη ενός πολύ μεγάλου γεύματος.
Πρoτάσεις για μικρά και συχνά γεύματα
Περιορίστε την κατανάλωση βαριών γλυκών αλλά και του παγωτού. Επιπλέον, τα παγωτά τύπου παρφέ καθώς και όσα περιέχουν σιρόπι, ξηρούς καρπούς και κομμάτια σοκολάτας ή καραμέλας, έχουν αυξημένη θερμιδική αξία. Καλύτερες επιλογές είναι τα σορμπέ – γρανίτες, καθώς έχουν χαμηλότερες θερμίδες αφού περιέχουν ελάχιστα λιπαρά. Ωστόσο θα πρέπει να μην ξεχνάτε ότι περιέχουν αρκετή ποσότητα ζάχαρης.
Προτιμήστε το ψάρι και τα θαλασσινά έναντι του κόκκινου κρέατος, αφού το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους. Αποφύγετε τις βαριές σάλτσες, τα τηγανητά, τα αλατισμένα και τα καυτερά καρυκεύματα, που οδηγούν σε τροφογενή θερμογένεση και αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.
Τέλος, καταναλώστε το κυρίως γεύμα σας το βράδυ που η εξωτερική θερμοκρασία βρίσκεται σε πιο ανεκτά επίπεδα. Αλλά μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να μεσολαβούν τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες από το βραδινό μέχρι την ώρα που θα πέσετε για ύπνο.
Βρες το προφίλ της κυρίας Σοφίας Ελευθερίου εδώ!