«Ας γνωρίσουμε τη Θετική Διαπαιδαγώγηση»

Εισαγωγή

Ποια είναι η Θετική Διαπαιδαγώγηση; Γιατί δυσκολευόμαστε να την εφαρμόσουμε και τι χρειάζεται να κάνουμε για αυτό; Ένα είναι σίγουρο και αυτό θέλω να είναι η αφετηρία μας: “Πίσω από κάθε συμπεριφορά του παιδιού σου, υπάρχει μια ανάγκη. Δούλεψε με την ανάγκη αυτή και μην προσπαθείς μόνο να σβήσεις τη συμπεριφορά που δε σου αρέσει”.

Προσωπικά, για να μπορέσω να το κάνω πράξη αυτό, διάβαζα τα χαρακτηριστικά της κάθε ηλικίας αλλά θυμήθηκα και εμένα ως παιδί στη συγκεκριμένη ηλικία. Έκατσα λοιπόν και έγραψα στο χαρτί αυτές τις στιγμές. Πώς ένιωθα σα παιδί; Τι χρειαζόμουν τότε; Φωνές και απειλές; Σίγουρα, όχι!

Ποια είναι τελικά η Θετική Διαπαιδαγώγηση και πώς εφαρμόζεται;

Η Θετική Διαπαιδαγώγηση είναι μια μέθοδος που αναπτύχθηκε από τους βιεννέζους ψυχιάτρους Alfred Adler και Rudolf Dreikus. Η Θετική Διαπαιδαγώγηση είναι η προσέγγιση που μας μαθαίνει να συμπεριφερόμαστε στα παιδιά μας όπως θα θέλαμε να μας συμπεριφέρονται. Σκοπός της, η σύνδεση με τα παιδιά μας. Να κάνει λάθος το παιδί και να νιώσει άνετα να έρθει και να μας το πει και όχι να μας φοβάται ή να μας αποφεύγει.

· Θετική καθοδήγηση:
Το παιδί θέλει να μάθει τι να κάνει με τα μεγάλα συναισθήματα που νιώθει, και όχι να ακούει συνεχώς τι να μην κάνει. Θετικοί διατυπωμένοι κανόνες που ακολουθούνται από ΟΛΗ την οικογένεια. Είμαστε ΟΛΟΙ μια ομάδα.

· Θετικό παράδειγμα:
Ό,τι θέλω να δω στη συμπεριφορά του παιδιού μου, το κάνω εγώ πρώτα πράξη. Kαι αν συμπεριφερθώ διαφορετικά; Eίναι εντάξει. Το αποδέχομαι, το επικοινωνώ και συνεχίζω.

· Ψάχνω την αιτία πίσω από κάθε συμπεριφορά του παιδιού.
Γιατί φωνάζει το παιδί μου; Μήπως γιατί εγώ είμαι με ένα κινητό στο χέρι και εκείνο απλώς ζητά χρόνο μαζί μου;

· Αποδέχομαι κάθε συναίσθημα του παιδιού αλλά όχι κάθε συμπεριφορά του.
Προϋπόθεση αυτού, να διαβάσω τα χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας και να αντιληφθώ τις ανάγκες του δικού μου παιδιού.

· Δείχνω σεβασμό και ενσυναίσθηση.
Εμένα αν έκανα ένα λάθος θα μου άρεσε να μου συμπεριφέρονταν έτσι; Κάθε λάθος είτε παιδιού είτε ενήλικα είναι μια ευκαιρία για αλλαγή και μάθηση.

· Αποφεύγω τόσο τις τιμωρίες όσο και τις δωροδοκίες.
Και οι δύο, έχουν βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Τι κάνουμε λοιπόν; Μαζί με το παιδί, εστιάζουμε στις λύσεις. Πότε; Όταν είμαστε σε θέση να επικοινωνήσουμε και οι δύο. Ποτέ την ώρα που είμαστε εν βρασμώ. Πρώτα ηρεμούμε και μετά συζητάμε. Αυτό είναι το Θετικό Διάλειμμα, ένα από τα εργαλεία της Θετικής Διαπαιδαγώγησης.

· Μαθαίνω δεξιότητες στο παιδί που θα τις έχει για μια ζωή.
Σκέφτομαι μακροπρόθεσμα. Σκέφτομαι αυτό το παιδί ως ενήλικα. Για παράδειγμα, πώς θα συμπεριφέρεται αυτό το παιδί ως ενήλικας όταν θυμώνει; Έχει μάθει;

Που αποσκοπεί η Θετική Διαπαιδαγώγηση;

Η Θετική Διαπαιδαγώγηση ενδυναμώνει τη σχέση γονέα και παιδιού. Μιλάμε για ισότιμες σχέσεις μέσα στην οικογένεια. Σκοπός μας, να νιώθει το παιδί ασφάλεια και υποστήριξη.

Γιατί όμως δυσκολευόμαστε να την εφαρμόσουμε;

1.Σκεφτόμαστε βραχυπρόθεσμα

Βλέπω το παιδί μου να με χτυπάει και σκέφτομαι πώς θα σταματήσει αυτή η συμπεριφορά του στο τώρα, δίχως να σκεφτώ: “Τι ενήλικας θα γίνει αυτό το παιδί;” ή “Έχει μάθει πώς να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του;”

2. Βιαζόμαστε να δούμε τα αποτελέσματα

Οι αλλαγές έρχονται σιγά σιγά. Σταδιακά. Βήμα βήμα.

3. Δυσκολευόμαστε να κρατήσουμε τη ψυχραιμία μας

Να κρατάμε τη ψυχραιμία μας και να θυμόμαστε πως τα παιδιά πρώτα μας μιμούνται και μετά ακολουθούν τη συμβουλή μας.

4. Δεν κάνουμε αυτοπαρατήρηση

Βλέποντας τον εαυτό μας “απέξω” μας βοηθά να δούμε μια δύσκολη κατάσταση, πιο καθαρά. Αν ερχόταν μια φίλη και μας έλεγε ότι αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με εμάς τι συμβουλή θα της δίναμε;

5. Δε βλέπουμε το “γιατί” της συμπεριφοράς του παιδιού

Το παιδί γιατί συμπεριφέρεται έτσι; Λόγω της ηλικίας του ή λόγω κάποιας συγκεκριμένης ανάγκης του; (π.χ. φωνάζει γιατί θέλει ποιοτικό χρόνο μαζί μου)

Τελικές Σκέψεις

Στη Θετική Διαπαιδαγώγηση, φέρνουμε τα αποτελέσματα μέσω του σεβασμού και όχι μέσω του φόβου!

· Εσύ τι αποτελέσματα θέλεις να φέρεις;

· Τι διαφορετικό χρειάζεται να κάνεις από δω και πέρα;

· Γράψε το στο ημερολόγιο σου.

Μα να θυμάσαι: “Πίσω από κάθε συμπεριφορά του παιδιού σου, υπάρχει μια ανάγκη. Δούλεψε με την ανάγκη αυτή και μην προσπαθείς μόνο να σβήσεις τη συμπεριφορά που δε σου αρέσει”.

Βρες το προφίλ της κυρίας Βασιλικής Βεντούρη εδώ!

Share the Post:
Μετάβαση στο περιεχόμενο