Οικογενειακές Αλλαγές και η Αντίδραση των Παιδιών

οικογενειακές αλλαγές

Εισαγωγή

Διονυσία ΜαζανίτηΗ συνεργάτιδα της πλατφόρμας μας και ψυχοθεραπεύτρια Διονυσία Μαζανίτη εξηγεί πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να διαχειριστούν δύσκολες αλλαγές στην οικογένεια, προσφέροντας πολύτιμες συμβουλές και κατευθύνσεις για τους γονείς.

Οι αλλαγές στην καθημερινή ζωή των ατόμων είναι συνεχείς και αναπόφευκτες, αποτελούν την μοναδική σταθερή αξία στην ζωή, αφού διαρκώς εξελισσόμαστε. Υπάρχουν π.χ. οι βιολογικές αλλαγές που είναι σχεδόν ανεπαίσθητες και οι αλλαγές που αφορούν αποφάσεις ζωής και έχουν να κάνουν με ψυχικούς, κοινωνικοοικονομικούς και άλλους λόγους, οι οποίοι επηρεάζουν το οικογενειακό σύστημα. Κάθε μικρή ή μεγάλη αλλαγή είναι στεσογόνα καθώς διαταράσσεται η ηρεμία και η ισορροπία της οικογένειας και ο βαθμός του stress εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Ο Ρόλος των Γονέων στην Αντίδραση των Παιδιών

Τα παιδιά είναι συνήθως τα πιο ευάλωτα μέλη, αφού δεν έχουν την εμπειρία και τους ψυχικούς πόρους και απορροφούν ασυνείδητα όλους τους κραδασμούς των αλλαγών. Το πώς εκλαμβάνουν ωστόσο τα παιδιά μία αλλαγή εξαρτάται από την αντίδραση των γονιών και φροντιστών τους σε αυτή. Η ερμηνεία που δίνεται σε κάθε γεγονός που συμβαίνει, όσο δύσκολο κι αν είναι, έχει πολύτιμη σημασία για τη διαχείρισή του, πρώτα απ’ όλα για τους γονείς και έπειτα για τα παιδιά.

Πρακτικές Διαχείρισης Αλλαγών

Για να διευκολύνουμε την μετάβαση από την μία κατάσταση στην άλλη, υπάρχουν πρακτικές που έχει βρεθεί ότι βοηθούν στην ομαλοποίηση της ρευστότητας και της σύγχυσης που νιώθουν συχνά τα άτομα σε αλλαγές:

Ενημέρωση των παιδιών: Μιλάμε στα παιδιά ανάλογα με την ηλικία και την αντιληπτική τους ικανότητα από πριν για όλες τις επερχόμενες αλλαγές στην οικογένεια, επεξηγώντας με σαφήνεια τους λόγους και απαντώντας με ειλικρίνεια στα ερωτήματα που υπάρχουν.
Έκφραση Συναισθημάτων: Επιτρέπουμε και ενθαρρύνουμε την έκφραση όλων των σκέψεων και συναισθημάτων που αναδύονται με αποδοχή και ενσυναίσθηση, χωρίς να υποτιμούμε, να επικρίνουμε ή να αποφεύγουμε τη σημασία τους.
Σταθερότητα στην καθημερινότητα: Να υπάρχει μία ρουτίνα και σταθερότητα στην καθημερινότητα της οικογένειας, ώστε τα παιδιά να βιώνουν όσο το δυνατόν την ίδια ή παρόμοια κανονικότητα με πριν.
Υποστηρικτικό Δίκτυο: Διατηρούμε ένα καλό υποστηρικτικό δίκτυο με συγγενείς, φίλους, γείτονες κλπ. και αναζητούμε βοήθεια σε επαγγελματικό επίπεδο αν υπάρχουν συμπεριφορές που μας ανησυχούν στα παιδιά.

Η Σημασία της Φροντίδας των Γονιών

Όλα τα παραπάνω μπορούν να εφαρμοστούν εφόσον υπάρχει πρώτα απ’ όλα η ηρεμία, η αυτορρύθμιση του συναισθήματος και η καλή ψυχοσωματική κατάσταση των γονιών ή ενηλίκων κηδεμόνων. Οι γονείς καλούνται να φροντίσουν αρχικά τους εαυτούς τους με καλές πρακτικές διατροφής, άσκησης, ύπνου κ.λπ., να έχουν επαφή με τα συναισθήματά τους και να παίρνουν αποτελεσματικές αποφάσεις.

Οι γονείς ως Πρότυπα για τα Παιδιά

Τα παιδιά χρειάζονται υγιή πρότυπα που θα τα βοηθήσουν να ταυτιστούν μαζί τους στη διαχείριση των δυσκολιών και θα μάθουν πώς να τις ξεπερνούν. Στην ουσία, οι γονείς μαθαίνουν στα παιδιά πώς να ζουν. Αυτό είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί ανοιχτό μυαλό και προθυμία να αγκαλιάζουν την αλλαγή, το άγνωστο, να αντιμετωπίζουν τους φόβους, τις αποτυχίες και να παίρνουν ρίσκα που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξή τους.

Συμπεράσματα

Η διαχείριση των αλλαγών στην οικογενειακή δομή είναι μια πρόκληση που απαιτεί προσαρμοστικότητα, ανοιχτό μυαλό και υποστήριξη, τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Οι γονείς, μέσα από τη σταθερότητα, την ενσυναίσθηση και την αυτοφροντίδα, μπορούν να αποτελέσουν θετικά πρότυπα, βοηθώντας τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές με ασφάλεια και ανθεκτικότητα. Η ανοιχτή επικοινωνία, η συναισθηματική στήριξη και η διατήρηση μιας σταθερής ρουτίνας είναι κεντρικά στοιχεία για να νιώσουν τα παιδιά σιγουριά και ασφάλεια σε περιόδους μετάβασης.

Έχετε ερωτήσεις; Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την συγγραφέα του άρθρου εδώ!

 

Share the Post:
Μετάβαση στο περιεχόμενο